martes, 24 de enero de 2017

REFLEXIONS 1

Aquestes reflexions fa temps que vaig començar a escriure-les, ho publique avui:

Avui 27 de novembre de 2016, des de Madrid vull compartir unes reflexions sobre energies renovables i pobresa energètica.

Estem a les portes de l’hivern, època on el fred i les poques hores de sol fan que les nostres llars experimenten un augment en el consum d’energia, sobretot el que s’utilitza per escalfar-nos (ja siga: electricitat, gas, gasoil, biomassa, etc.).

Fa unes setmanes, malauradament vam conéixer la tràgica notícia d’una anciana de Reus que va faltar en la seua vivenda per un incendi produït per un ciri, un ciri que li donava llum per poder vorer alguna cosa per dins de casa i unes mantes que li mitigaven el fred, casualitats que aquestes dues coses van fer que Rosa perguera la vida. Una mort que s’haguera pogut evitar, ja que l’arrel del problema ve de la pobresa energètica, Rosa, feia un temps que estava vivint sense subministrament elèctric, ja que Gas Natural li havia tallat el subministre per impagament. http://www.eldiario.es/catalunya/Fallece-anciana-Reus-incendiarse-colchon_0_580242035.html

Arran d'aquest maleit succés, he llegit per xarxes, per premsa, etc., que ajuntaments, inclús la Generalitat Valenciana destinen partides pressupostàries a pagar rebuts a la gent que no pot fer-los front i així evitar els talls de subministraments. Bé, no seré jo qui diga que això no s’ha de fer, però si he de dir que això són pegats provisionals que no resoldran mai el problema, i menys quan eixos diners acaben en les comercialitzadores que promouen eixos talls. http://www.eldiario.es/cv/Valencia-facturas-electricas-cortes-familias_0_581292090.html

Que intente dir amb això?? Que no podem estar donant-li diners a aquelles empreses a qui li importa més el seu compte de resultats que la vida d’una persona. Sent vergonya quan llig comentaris de diputats a les corts contents i feliços de publicar notícies com la que l’ajuntament de València paga una mitja de 120 € per factura a empreses de l’oligopoli energètic, i no s’aparen a pensar que, de primer, si ha d’eixir un euro de les arques públiques, almenys que no vagen a mans d’aquestes empreses i segon que segurament el que necessiten moltes d’eixes famílies, a part de l’ajuda econòmica és una cultura energètica.

Per tant la meua reflexió va encaminada a eixa idea, invertim diners i esforços en ensenyar a la gent a consumir energia, promovem des de tots els àmbits la construcció de vivendes ben aïllades, que necessiten el mínim de consum energètic, finestres i portes que ens eviten ponts tèrmics, sistemes de climatització eficients per a cada zona, etc.

És a dir, invertir ara per no lamentar-nos en el futur!! Ho podem aconseguir, jo no defalliré!!

viernes, 6 de mayo de 2016

CAS D'ÈXIT 1: estudi i optimització del contracte, la tarifa i la potència elèctrica d'una comunitat de propietaris

A primers d'any el president de la comunitat de veïns es va posar en contacte amb mi; volia pagar menys llum; eixa va ser la primera frase que em va dir.

En uns dies vam concretar una cita, vam veure la instal·lació, les primeres factures, i ràpidament li vaig poder assegurar que acabaria pagant menys llum.

Exposició del problema:

4 contractes actius, ningú sabia de que era cada contracte, l'edifici disposa de 2 escales (A i B), amb un ascensor cadascuna, un altre ascensor per baixar al pàrquing i 2 munta cotxes per accedir al pàrquing des del carrer amb el vehicle.

El primer informe:

En el primer informe, on sols s'estudia la proposta de canvi de comercialitzadora, arribavem a un estalvi anual de més de 1.900 €.

És a dir, simplement canviant de comercialitzadora, la comunitat s'estalviava anualment casi 2.000 €.

En una vesprada mireu si havíem aconseguit estalviar, però el president no va voler quedar-se aquí, i des d'ací li ho agraïsc, li agraïsc la confiança que va tindre amb mi per executar un estudi d'optimització de potència.

El segon informe:

En el segon informe, optimització de potència, ja vam fer treball de camp, on instal·larem el nostre analitzador de xarxa, comprovarem com en tots els contractes hi havia una sobrepotència contractada.

Aquestos casos són molt freqüents en contractes que alimenten ascensors, sabem que un motor quan arrenca, pot arribar a consumir pics d'un valor 3 vegades la seua potència nominal, això fa que si un motor d'un ascensor de potència nominal 3kW el contracte siga com a mínim major de 9kW, si coneguem les potències normalñitzades, en trifàsic, major de 9kW, ha de ser 10.392kW, podrien haver contractat eixa potència però segurament el mateix tècnic va afegir un marge de seguretat i va acabar contractant 13,850kW.

Amb aquest segon informe podem arribar a tindre un estalvi anual de casi 3.000 €, en comparació al que teniem actualment, de casi 1.000 € si ho comparem amb el primer informe.

Conclusions:

Després d'estudiar els resultats de les mesures obtingudes amb l'analitzador, decidim fer una baixada generalitzada de potències i en conseqüència un canvi de tarifes (peatges d'accés).

En 3 contractes amb peatge d'accés 2.1A (>10kW i <15kW) i 13.85kW contractats, els reduïm la potència a 5,196kW i per tant estarien dins de la 2.0A (<10kW).

En el contracte del munta cotxes, estem en una 3.0A i una potència contractada de 43kW en els 3 períodes, optem per rebaixar P1 i P2 a 7kW i mantenim P3 amb 43kW.

Seguiment de la instal·lació:

Ja en les primeres factures emeses per la nova comercialitzadora amb tots els canvies realitzats, tenim els primers estalvis.

Així que jo mateix i la comunitat de veïns estem molts contents.

Salut i bona energia!!








Hola companys i curiosos, estrenem aquest blog per intentar explicar els casos i curiositats que es deriven de la meua activitat professional.

Aniré afegint publicacions de tant en tant, sempre relacionades amb el meu ofici, intentaré donar consells que puguen servir a altres professionals o a gent en particular, en temes d'energia renovable, eficiència energètica, estudis de rebuts elèctrics, etc.

Agrair amb antelació els comentaris, preguntes, rectificacions que pugueu anar fent-me.

Comencem aquesta nova aventura!!

Salut i bona energia!!